Trening

TradicionalnI karate je primeren za ljudi v vseh starostnih skupinah, tako za ženske kot za moške. Vadba dviguje psihično in fizično moč, kar se izraža v dvigu samozavesti in boljšemu počutju.

Osnovni treningi v Karate klubu Civitas potekajo 4-krat tedensko po eno uro. Vsak trening je sestavljen iz kratkega ogrevanja in vadbe spodaj opisanih delov karateja (kihon, kata, kumite). Za trening karateja je potrebno primerno oblačilo (kimono), začetniki pa lahko prvih nekaj treningov opravijo v telovadni opremi.

KIHON (OSNOVE)

Kihon je izraz, ki oznacuje osnovno tehniko karateja. Sestavljajo ga gibanje, udarci (napad) in bloki (obramba) in predstavlja osnovo karateja.

KATA (FORME)

Kata pomeni serijo v naprej določenih blokov in udarcev, ki so mišljeni kot borba proti namišljenemu nasprotniku. Skozi vadbo kat treniramo vse aspekte karateja – od pravilnega stava, izvajanja tehnike, dihanja in dinamike borbe. Shotokan karate pozna preko 30 kat.

KUMITE (BORBA)

Z vadbo borb se v klubu srečajo že začetniki. Prilagojen kumite trening karateista spoznava s pravilno aplikacijo kihona (tehnike) in daje občutek realne situacije. Tehnika je sprva dogovorjena, z napredovanjem pa se vse bolj približuje končnemu cilju – prosti borbi.